Vlašské ořechy jsou superpotravina. Tady jsou 3 důvody, proč je jíst

Vlašské ořechy jsou díky svému složení označovány jako superpotraviny, přičemž v této kategorii patří k těm vůbec nejstarším. Skvostná chuť v jejich případě navíc stojí až na druhém místě – první místo totiž jednoznačně patří dlouhé řadě pozitivních dopadů, které má konzumace „vlašáků“ na lidské zdraví. Tady jsou 3 základní důvody, proč byste je měli (pokud jste tak již neučinili) s pravidelností zařadit do svého jídelníčku.

1. Zdravé mlsání

Zabít dvě mouchy jednou ranou? Ano, to je ten správný výraz. Pokud vás zrovna honí mlsná a potřebujete doplnit energii, jsou vlašské ořechy ideální volbou. Nejenže uspokojí váš hlad či touhu něco „schroupat“ k filmu nebo pivu, ale zároveň tím dostanete do těla látky důležité pro jeho správné fungování organismu.

2. Superpotravina každým coulem

Kolem 60 % složení vlašských ořechů tvoří nenasycené mastné kyseliny, jinak řečeno tzv. zdravé tuky. Pětinu však zaujímají i tolik potřebné bílkoviny. Nadto při konzumaci tohoto druhu ořechů dostaneme do těla i betakarotén, vitaminy řady B a ve stopovém množství pak i několik minerálů (hořčík, draslík, zinek, fosfor či selen).

3. Jsou „vlašáky“ všelék?

Těžko říct. Je však na 100 % jisté, že se jedná o velice komplexní potravinu, která se při pravidelném (a samozřejmě rozumném) požívání podepisuje v pozitivním slova smyslu na fungování nejdůležitějších částí vašeho organismu. Řeč je zejména o:
  • snižování rizika mrtvice, infarktu i jiných srdečních onemocnění,
  • snižování hladiny tzv. špatného cholesterolu,
  • zlepšování plodnosti a potence,
  • úpravě krevního tlaku,
  • prevenci proti zánětlivým onemocněním,
  • zlepšování kvality vlasů a nehtů,
  • dodávání energie mozku,
  • pomoci při hubnutí,
  • zlepšování psychiky a odbourávání stresu,
  • správném fungování střev,
  • prevenci proti astmatu.
A kde je seženete ve vysoké kvalitě a vždy čerstvé? Přece na Nutilách.

Publikováno: 30. 07. 2019

Autor: Alena Vodňanská